Nye oppdrag for leverandørnettverket innen helsesektoren:

Prosjektledelse- og støtte for KAK og medieloggprosjektene, Helsetjenestens driftsorganisasjon for nødnett (HDO)

HDO ønsker å øke sin gjennomføringskapasitet innenfor området prosjektledelse/prosjektstøtte. Innleide konsulenter skal primært lede/støtte implementeringen av medielogg og kommunikasjonsløsning for landets akuttmottak og AMK- og legevaktsentraler. Andre prosjektlederroller kan bli aktuelt etter hvert. 

Prosjektleder til utredning om nasjonal søknadsportal og saksbehandlingssystem for alkoholbevillinger, Helsedirektoratet

Helsedirektoratet ønsker i samarbeid med andre myndigheter og samarbeidspartnere, å utvikle et nasjonalt søknads- og saksbehandlingssystem for å effektivisere ressursbruken, bedre kvaliteten, forenkle og forkorte søknadsprosessen og saksbehandlingen og gi et standardisert verktøy for behandling av søknader etter alkoholloven, serveringsloven og særavgiftsforskriften. Arbeidet med innhenting og beskrivelse av behov, innhold og funksjonalitet er så vidt påbegynt og ferdigstillelse av dette er en av oppgavene det søkes bistand til. Hovedformålet med bistanden er å «Planlegge, styre og koordinere arbeidet i konseptfasen» med formål å utarbeide «Konseptutredning i form av en rapport med beskrivelse av konsepter og begrunnelse for anbefalt konsept» innen 1.9.2024.  

Teknisk arkitekt KAK, Helsetjenestens driftsorganisasjon for nødnett (HDO)

HDO trenger i perioden bistand til teknisk prosjektarbeid knyttet til implementerings- og innføringsprosjekt for ‘ny fremtidsrettet løsning til bruk i akuttmedisinsk kjede’ (KAK-prosjektet). 

Hovedarkitekt IT - Helsedirektoratet

Konsulenten skal sikre kompetansebygging hos Kundens løsnings- og domenearkitekter, levere arkitekturleveranser samt implementere nytt arkitekturstyringsverktøy (Ardoq), og coache og utvikle en intern hovedarkitekt.

Rådgiver organisasjonsutvikling i Helhetlig forvaltning, Helse Nord IKT

Prosjektet går nå over i neste fase for planlegging og gjennomføring av foreslåtte modeller. Det planlegges gjennomføring av tre piloter og legges opp til en agil tilnærming med kontinuerlig læring og erfaringsoverføring. Målsettingen er at denne iterative planleggings- og gjennomføringsfasen skal være gjennomført i løpet av 2024. 

Konsulentbistand til internettvask i MoDI Ifront-prosjektet, Helse Nord IKT

Oppgradere og modernisere nettverksinfrastrukturen, planlegge og gjennomføre migrering fra dagens proxybaserte internettaksess til ny internettvask basert på brannmur, inkludert avvikling av eksisterende proxyløsning.

Anskaffelse av Dev-Ops utvikler til Helsenorgeplattformen, Norsk Helsenett

Bistå det tekniske plattformteamet på Helsenorge for utvikling av teknisk utviklingsplattform og tekniske felleskomponenter, inkludert overgangen til en containerbasert plattform i offentlig og privat sky. 

Modenhetsvurdering Cybersikkerhet - Sykehuspartner - Sikkerhetsrådgivning

Sykehuspartner ønsker å gjennomføre en grundig modenhetsvurdering av vår organisasjons cybersikkerhetspraksis. Målet er å identifisere styrker, svakheter og muligheter for forbedring basert på NIST Cybersecurity Framework (CSF). 

Applikasjonsanalytikere Epic, Helseplattformen

Helseplattformen AS søker etter applikasjonsanalytikere som skal bidra med å bygge, implementere, teste og forvalte ny funksjonalitet innenfor forskjellige Epic applikasjoner

Rapportering Epic, Helseplattformen

Helseplattformen AS skal innføre og forvalte den nye pasientjournalen Helseplattformen for helsetjenesten i hele Midt-Norge. Rapportering og analyse arbeider tett med programleverandøren Epic og er ansvarlige for både nasjonal rapportering og utvikling av løsninger for interne styringsformål.

ROS-analyse Innkjøpsportalen, Sykehusinnkjøp

Sykehusinnkjøp HF har siden etableringen av selskapet i 2016 forvaltet og videreutviklet en applikasjon som kalles Innkjøpsportalen. Helse Sør-Øst RHF ønsker nå å overføre Innkjøpsportalen til Sykehusinnkjøp HF sin Azure. I forbindelse med overføringen skal det gjennomføres en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) knyttet til informasjonssikkerhet. ROS-prosessen skal lede fram til en ROS-rapport (documented information). 

Delprosjektleder arkitektur og forvaltning for nytt sykehusapoteksystem, Sykehusapotekene

Innføring av nytt sykehusapoteksystem Klara som inkluderer løsninger som ERP-løsningen Oracle EBS og reseptur-/butikkdataløsningen ORION, samt integrasjoner med Eik, for-/fagsystemer, rapporteringsløsninger, lager- og plukkroboter, håndholdte enheter og printere

HPAS bistand Personvernrådgiver, Helseplattformen

Bistå med arbeid relatert til personvern i Helseplattformen AS, inkludert behandlingsaktiviteter, personvernkonsekvensvurderinger og utarbeidelse/ implementering av styrende dokument. 

Teamlead informasjonssikkerhet – Nettverksmodernisering, Sykehuspartner

Digitalisering og nye innovative løsninger i Helse Sør-Øst forutsetter en solid IKT-infrastruktur. Sykehuspartner HF bygger en felles regional, moderne og sikker IKT-infrastruktur som møter sykehusenes behov for digitalisering. Prosjekt Modernisering av nett bidrar til en helhetlig og regional nettverksinfrastruktur som skal levere tilstrekkelig kvalitet og tilgjengelighet til å understøtte foretakenes behov. Økt grad av automatisering, programvaredefinert nettverk, kontinuerlige tjenesteleveranser, DevSecOps og tverrfaglig team er en sentrale deler av tilnærmingen. Prosjektet er en forutsetning for en rekke initiativer i helseregionen, som å tilrettelegge for mobilitet og nye arbeidsflater, digital hjemmeoppfølging, bygging av sykehus og nye medisin- og byggetekniske løsninger på en integrert måte. 

Prosjektleder VOSS-prosjektet, Sykehuspartner

IKT-driften ved Sykehusapotekene i Helse-Sør Øst skal overføres til Sykehuspartner HF. Prosjektet har pågått siden 2021 og skal etter planen avsluttes ila 1.halvår 2024. Prosjektet ledes av Sykehuspartner HF og rapporterer til en styringsgruppe med ledere fra begge parter. IKT-messig innebærer dette å flytte Sykehusapotekets IT-tjenester til Sykehuspartners IKT-plattform. Planlegging, klargjøring og oppbygging av nødvendig infrastruktur i Sykehuspartner er gjennomført, og selve overføringsarbeidet pågår for fullt. Ca. 40% av Sykehusapotekenes brukere og rundt 2/3 av lokasjonene er pr. november 2023 overført til Sykehuspartners plattform. 

Løsningsarkitekt til FIDA, Folkehelseinstituttet

Prosjektet FIDA (FHIs Integrerte Data- og Analysetjeneste) er et samarbeidsprosjekt mellom FHI og KS og skal etablere et økosystem for å kunne levere tjenester knyttet til mottak, lagring, sammenstilling og analyse av data fra ulike kilder samt utlevering av dataprodukter (f.eks. statistikk) til ulike konsument-grupper i forbindelse med, men ikke begrenset til smitteovervåking. 

Løsningsarkitekt LIBRA fase 2, Helse Vest IKT

Helse Vest har behov for å styrke sitt arkitektteam med en erfaren løsningsarkitekt innenfor prosjektleveranse – spesielt på versjonsoppgradering av SAP S/4Hana. 

Hovedprosjektleder RHF - Regional EPJ modernisering, Sykehuspartner

Et pågående prosjekt for modernisering av Elektronisk pasientjournalsystem (EPJ) i Helse Sør-Øst. Målet er å konsolidere separate DIPS-installasjoner til en felles DIPS Arena installasjon. Delprosjekt Tekniske vil levere en automatisert installasjon av programvare på en ny felles infrastrukturplattform. Delprosjekt Funksjonell har ansvaret for innføring av DIPS Arena pr foretak og den regionale standarden. Delprosjekt Fremtidens forvaltning og drift skal forvalte den regionale løsningen i prosjektperioden. 

HPAS Arkitekter Informasjonsforvaltning, Helseplattformen

Helseplattformen AS eies av Helse Midt-Norge RHF og Trondheim kommune, og skal innføre og forvalte den nye pasientjournalen Helseplattformen for helsetjenesten i hele Midt-Norge. 

Rådgiver IKT - Bygg IKT Løsningsfabrikken, Sykehuspartner

Løsningsfabrikken leverer infrastrukturkomponenter, integrasjoner og testmiljøer til alle byggeprosjektene i gjennomføring. I hovedsak vil dette være Nytt Klinikk- og protonbygg Radiumhospitalet (RAD) og Nytt sykehus i Drammen (NSD). I disse prosjektene inngår en større mengde applikasjoner som skal fungere på nytt sykehus / nye bygg og det skal ytes support og drift i byggeprosjektperioden. 

Senior Risikokoordinator - STIM/Infrastruktur - Sykehuspartner - Kvalitet

De kliniske systemene som understøtter arbeidsprosessene i sykehusene i Helse Sør-Øst forutsetter en robust, felles IKT-infrastruktur. Program for standardisering og IKT-infrastrukturmodernisering (STIM) i Sykehuspartner HF bygger en felles regional plattform for Helse Sør-Øst som skal understøtte samhandling, endringsevne og effektiv drift og forvaltning av IKT-løsningene. Videre etablerer programmet en moderne og sikker IKT-infrastruktur som møter helseforetakenes behov for digitalisering og innovasjon. 

Tjenestedesigner, UX designer og Agile teamleder, Helseplattformen

Helseplattformen AS leder delprosjekt Forbedret løsning og brukervennlighet for innføring og forvaltning av den nye pasientjournalen Helseplattformen i Midt-Norge. Søker etter agile teamledere, tjenestedesignere og UX-designere for å nå målet om forbedret brukeropplevelse i Helseplattformen-løsningen som skal gi redusert pasientrisiko og bedre produktivitet. 

Agile coach, Helse Midt-Norge

Oppdraget innebærer kjøp av konsulenttjenester i form av smidig coaching fra Helse Midt-Norge IT (Hemit). Hovedoppgaven til den smidige coachen er å legge til rette for at teammedlemmene lykkes og har en god arbeidshverdag. Coachen vil arbeide tett med teamets produktleder og øvrige teammedlemmer for å støtte teamet i arbeidsmetoder, smidig praksis og kontinuerlig forbedring. Dette innebærer å utvikle og implementere smidig praksis, etablere teamkontrakter, identifisere og løse problemer innad og utenfor teamet, støtte teamets læring og utvikling, etablere og opprettholde kommunikasjon med relaterte team, og fasilitere smidige seremonier. Den ideelle kandidaten har erfaring som smidig coach, kunnskap om smidige metoder, god prosess- og forretningsforståelse, og sterke ferdigheter i fasilitering og coaching. 

HPAS evaluering og optimalisering av sluttbrukeropplæring HP, Helseplattformen

Som en del av planverket for innføring av den nye og felles journalløsningen Helseplattformen (HP), er det utarbeidet opplæringsmetodikk, inkludert opplæringsmateriale, for å sette sluttbrukerne i stand til å ta i bruk HP. For å kunne optimalisere og forbedre fremtidige innføringer av HP ønsker vi en evaluering av metodikken og den praktiske gjennomføringen av opplæringen i Ålesund kommune og på St. Olavs hospital. 

Rådgiver organisasjonsutvikling til konseptfase i Helhetlig forvaltning, Helse Nord IKT

Oppdraget eller bistanden innebærer en rådgiverrolle hos Helse Nord IKT, med ansvar for å støtte prosjektlederen i konseptfasen og bidra med fagekspertise innen moderne IKT-forvaltning. Hovedoppgavene vil blant annet innebære bistand i utarbeidelsen av styrende dokumenter, fasilitere og gjennomføre workshoper, og å føre konseptvurderingene i pennen. Rådgiveren vil også ha en rolle i organisasjonsutvikling. Kompetanse og erfaring innen prosessledelse, endringsledelse, moderne IT-drift og utvikling, samt organisasjonsutvikling er nødvendig. Personlige egenskaper som gode samarbeids- og kommunikasjonsferdigheter, strukturert arbeidsmåte, løsningsorientering, og evnen til å jobbe selvstendig vil bli vektlagt. 

Spesialrådgiver Informasjonssikkerhet - Sykehuspartner - Sikkerhet - Intern kontroll

Oppdraget innebærer å ivareta rollen som sikkerhetsleder i en organisasjon definert av sikkerhetsloven. Dette inkluderer å lede, koordinere og ferdigstille risikovurderinger, samt å videreutvikle styringssystemet for sikkerhet. Oppdraget krever også at konsulenten bidrar til produksjonen av årlige strategiske trusselvurderinger for spesialisthelsetjenesten. Det er et krav at konsulenten har relevant erfaring og kunnskap om historikk rundt oppdragene fra HOD som gjelder risikoanalyser av skjermingsverdige verdier, samt erfaring med forebyggende sikkerhetsarbeid i spesialisthelsetjenesten. Konsulenten må også ha gjennomført relevante kurs for å kunne ivareta de overnevnte kravene. 

Prosjektleder, RHF - Regional standard for integrasjon av medisinteknisk utstyr, Helse Sør-Øst

Lede og bemanne gjennomføringsfase med anskaffelse og planlegge implementering av EEG system i henhold til styringsdokument. 
Planlegge, gjennomføre og dokumentere. 
Dokumentere læringspunkter og bistå aktivt i å overføre kompetanse til Sykehuspartner .
Rapportere til prosjekteier og porteføljeadministrasjonen inkl. virksomhetsarkitektur. 
Organisere samarbeidet med aktuelle interessenter. 
Kontroll på omfang, økonomi og fremdrift. 

Bistand til utprøving av Pasientens legemiddelliste (PLL) i Bergen

Pasientens legemiddelliste (PLL) er en felles digital liste over alle relevante legemidler en pasient bruker. Målet er at listen kan sees av alt behandlende helsepersonell i primær- og spesialisthelsetjenesten, samt av pasienten selv på en offentlig helseplattform. Et direktorat sammen med et offentlig IKT-selskap har ansvar for utprøving og innføring av PLL.

PLL prøves ut i Bergensområdet. Utprøvingen vil ha en gradvis deltakelse fra fastleger, avtalespesialister, Haukeland universitetssykehus, et annet lokalt sykehus, samt hjemmetjenesten og sykehjem i Bergen kommune. Utprøvingen skal forberede en nasjonal bredding av PLL.

En konsulent fra A-2 har bistått utprøvingsprosjektet i rollen som prosjektstøtte for innføring, opplæring og helsefag i det nasjonale prosjektet. Konsulenten bisto lederne for tre av arbeidsstrømmene samt prosjektleder. Dette omfattet blant annet interessentanalyse, utarbeidelse av underlag for valg av utprøvingsområde for PLL i Bergen, utarbeidelse av innføringsstrategi og aktivitetsplan, kartlegging av opplæringskanaler og -tiltak, utarbeidelse av opplæringsplan og risikovurdering.

Arbeidet innebar tett samarbeid med helsepersonell i nasjonalt prosjekt og i delprosjektene i Bergen kommune og en regional helseorganisasjon. Konsulenten bisto blant annet med å arrangere møter i den nasjonale medisinskfaglige arbeidsgruppen for PLL i praksis. Dette omfattet planlegging av møtene, utarbeidelse av presentasjoner og laging av oppsummeringer fra møtene. Konsulenten deltok også i utarbeidelsen av dokumentet «PLL i praksis», som underlag for utarbeidelse av en nasjonal veileder for PLL.

Bistand til Program Kodeverk og Terminologi (PKT)

A-2 bisto med ledelse av Program Kodeverk og Terminologi (PKT), en nasjonal satsning for å forbedre helsetjenesten gjennom videreutvikling av helsefaglige kodeverk og terminologi. Programmet hadde som mål å etablere et nasjonalt økosystem av terminologi, kodeverk og registervariabler. 

A-2s ansvar inkluderte utredning, utarbeidelse av visjon og målbilde, og prosessledelse ved innføring av felles standardisert terminologi. Dette innebar også lagring, forvaltning og publisering av terminologi, kodeverk og registervariabler, samt konvertering av eksisterende kodeverk til ny IKT-løsning (systemløsningen). 

A-2s oppgaver omfattet: 
-Programledelse og støtte i det daglige arbeidet 
-Utarbeidelse av styringsdokumentasjon og beslutningsgrunnlag 
-Oppfølging av samarbeidsavtale vedrørende Helseplattformen 
-Løpende rådgivning i bruk av terminologi og kodeverk 
-Utforming og etablering av nødvendige IKT-verktøy for å understøtte samhandlingsprosesser 
-Presentasjoner og dialog med viktige aktører innen helsesektoren 
-Publiseringsløsning for kodeverk og terminologi 

  • Programmet etablerte norske referanselister for funn og diagnoser, basert på medisinsk kodeverk, som ble implementert i HMN. Videre ble det utviklet sykepleieplaner og mapping mellom legemiddelprodukter i medisinregisteret og legemiddelmodellen i medisinsk kodeverk, tatt i bruk av SLV og helseregionene. 

Bistand til utvikling og drift av nasjonal styringsmodell og porteføljestyring, samt nasjonal koordinering og styring av e-helseområdet

A-2 har bistått Direktoratet med utvikling og forvaltning av porteføljestyring, både for nasjonal e-helseportefølje og direktoratets egne programmer og prosjekter. A-2 har operativt bidratt innenfor rapportering, prioritering, balansering, planlegging, samt økonomistyring, gevinststyring, leverandørstyring og finansiering. Strategisk har A-2 vært med på utvikling av mål, metodikk, prosesser og verktøy for porteføljestyring, inkludert et porteføljestyringsverktøy for informasjonsdeling på tvers av aktørene i sektoren, koblet til nasjonal e-helsestrategi og veikart for nasjonale e-helseløsninger.

A-2 har også bidratt med utvikling og forvaltning av en porteføljehåndbok med prosessbeskrivelser, maler og verktøy. Dette har inkludert periodisk rapportering, saksfremlegg til nasjonale utvalg og interne ledergruppemøter, samt presentasjoner og diskusjonsunderlag for ulike utviklingstiltak. A-2 har vært involvert i avtaler for samarbeid, finansiering og oppdrag relatert til direktoratets egne programmer og prosjekter, samt utvikling av porteføljestyringsverktøy basert på lavkodeverktøy.

Utredning av kunstig intelligens innenfor helse

Bistand til utreding av bruk av kunstig intelligens med kartlegging av behov, muligheter, mål og mulige tiltak. Oppdraget resulterte i en rapport på ca. 80 sider som bl.a. dannet grunnlag for videre arbeid med etablering av kompetansenettverket «Kunstig intelligens i norsk helsetjeneste (KIN)». Dette er et nasjonalt nettverk for kunstig intelligens i helsetjenesten som består av ulike fagmiljøer fra hele landet. Det ble også jobbet videre med å utvikle en strategi for anvendelse av kunstig intelligens i helse- og omsorgssektoren.

Løsningsarkitekt digital samhandling, inkl. API-management

A-2s bisto med arkitekturarbeid for prosjektet Grunndata og tillitstjenester, som etablerte felles spilleregler for personvern og informasjonssikkerhet. Konsulenten utarbeidet målbildearkitektur, inkludert løsning-, system-, integrasjons- og sikkerhetsarkitektur for nye og utvidede felleskomponenter. Arbeidet inkluderte kravspesifisering, tekniske arkitekturbeskrivelser og etablering av nye tillitstjenester.

Prosjektledelse i forbindelse med modernisering av folkeregisteret i helsesektoren

Oppdraget var prosjektledelse for planlegging og innføring av modernisert folkeregister, samt elektronisk melding om dødsfall og dødsårsak i helsesektoren. Prosjektet innebar bl.a. et samarbeid med kommunenes sammenslutning på strategisk nivå, samt mer operativt samarbeid med kommunenes sammenslutning sitt kompetansenettverk for e-helse, for å drive tilrettelegging og innføring ut mot 422 kommuner, der kommunene (legevakt, sykehjem m.fl.) tok i bruk nytt folkeregister og elektronisk innrapportering av dødsfall.

Bistand til prosjektleder og teamledere ved utvikling av Sentral forskrivningsmodul

Sentral forskrivningsmodul (SFM) tilbys til elektronisk pasientjournal-leverandører og integreres i deres løsninger. SFM skal dekke helsepersonell sine behov for håndtering av legemiddelopplysninger. Løsningen tilbyr funksjonalitet for forskrivning, inkludert elektronisk multidose og legger til rette for pasientens legemiddelliste.

Arbeidsoppgavene til konsulent fra A-2 har primært vært knyttet til oppfølging av teamledere og prosjektets overordnede leveranser. Ansvar og arbeidsoppgaver har blant annet inkludert rapportering, revidering av styrende dokumenter og oppfølging av ressurser, tid, risiko og kvalitet, samt endringshåndtering. Andre viktige oppgaver har inkludert å legge til rette for, organisere og gjennomføre ulike møter, behovskartlegging og brukertester. Bistanden har også inkludert etablering og administrasjon av prosjektets ulike avtaler og gjennomføringen av en offentlig anskaffelse av løsning for forvaltning av kryptografi og hemmeligheter.

Arkitektur- og forvaltningsrådgivning

Direktoratet, har igangsatt prosjekt Samhandling som del av programmet «Felles infrastruktur» (felles infrastruktur program). Det er spesielt fokus på å implementere enhetlig meldingsutveksling, og sørge for at dette videreføres med videreutvikling av dagens samhandlingsplattform. 

A-2 har bistått med utarbeidelse av målbildet for den elektroniske samhandlingsplattformen ved blant annet å være prosessdriver og delprosjektleder for en faggruppe. Det ble levert en teknisk arkitekturbeskrivelse av dagens samhandlingsplattform. Videre ble det utarbeidet skisser og beskrivelser for hvordan nye felleskomponenter og funksjoner skal kunne implementeres. 

Bistand til organisasjonsutvikling i helseforvaltningen, Prosessledelse av utviklingsprosess i Divisjon kvalitet og forløp

A-2s konsulent har bistått med planlegging og fasilitering av en bred utviklingsprosess (møter, workshops, undersøkelser, intervjuer, o.l.) for å konkretisere utfordringer og forbedringsmuligheter i måten divisjonen arbeider på. Prosessen resulterte i konkrete og gjennomførbare utviklingstiltak for å forbedre samhandling, helhetlig styring og oppgaveløsning, samt bruk av nøkkelkompetanse på tvers av fagområder. Tverrfaglige arbeidsgrupper arbeidet med utvikling og implementering av tiltakene. Faste møtestrukturer, konkrete endringsmål, bred involvering i avdelingene og forankring i divisjonens ledergruppe sikret gjennomføringskraft.

Funksjonell arkitekt i EDIT-programmet (Enklere digitale tjenester)

Som funksjonell arkitekt i digital tjenesteprogram-programmet hos Direktoratet ledet og utførte A-2s konsulent design og integrasjon av løsninger i to nøkkelprosjekter. I prosjektet «Én hovedbok for Helseøkonomiforvaltningen» ble betalingsstrømmene til Helseøkonomiforvaltningen flyttet fra arbeids- og velferdsetaten til Direktoratet. I prosjektet «Felles arbeidsflate for Helseøkonomiforvaltningen» ble et nytt kontaktregister etablert, en felles plattform for saksbehandlere utviklet, og en datavarehusløsning videreutviklet. I tillegg utførte arkitekten gevinstkartlegging og -planlegging i programkompetanseteamet.

Produktledelse for bekjempelse av covid-19 ved hjelp av smittvernsapplikasjon og vaksinesertifikat

Smittestopp var en app fra FHI (FHI) som ble utviklet under pandemien. Den var ett av flere tiltak som kunne bidra til å begrense spredningen av covid-19. A-2s konsulent var hovedprosjektleder og hadde ansvaret for å lede leveranser innen utvikling, test, informasjon, kommunikasjon og prosjektledelse. Smittestopp ble lastet ned nesten 1 mill. ganger. Ved tilknytning av Smittestopp til internasjonalt knutepunkt deltok A-2s konsulent i arbeidet i Europakommisjonens e-helse nettverk.

A-2s konsulent var også ansvarlig for FHI’s leveranser (del av smittesporingsprogram) for å utstede koronasertifikat slik at innbyggere skal kunne dokumentere status for vaksinasjon, test og / eller gjennomgått sykdom for å kunne utøve retten til fri ferdsel mellom stater innenfor og utenfor EU / EØS-området. Prosjektet innebar stor grad av digital samhandling mellom de forskjellige aktørene og vant Digitaliseringsprisen 2022.

Utvikling av elektronisk informasjonsdeling mellom samhandlende enheter i hels

A-2 bisto med prosjektledelse ved utvikling og innføring av en digital samhandlingsløsning (pasientjournal) til bruk i pasientoverganger internt i kommunen, og til pasientoversikter og oppfølging av brukere i hjemmetjenesten og på institusjon.

Målet var at ansatte skulle ha tilgang til nødvendig informasjon når de trengte den, enkel registering av nøkkelinformasjon, og rask oversikt over brukerens tilstand og behov. Det digitale samhandlingssystemet viste informasjon fra kommunens fagsystemer og fra nasjonale fellesløsninger, og inneholdt i tillegg strukturert kartleggingsinformasjon knyttet til styrke og bevegelighet, fallrisiko, ernæringsrisiko, brannrisiko mv. Gevinstene for innbyggere og pårørende var bedre helse og økt trygghet. For kommunen var gevinstene bedre ressursutnyttelse, spart tid og økt produktivitet.

Kommunen utviklet det digitale samhandlingssystemet i et samarbeid mellom bydeler, Sykehjemsetaten og Helseetaten. Arbeidet fulgte en smidig tilnærming, med parallell tjeneste- og løsningsutvikling i nært samarbeid med operativt helsepersonell.

A-2 bisto med prosjektledelse og endringsledelse. Konsulentselskapet ivaretok også produkteierrollen, med ansvar for en samlet prioritering av behovene til bydelene og sykehjemsetaten, og for oppfølging av løsningsutviklingen gjennomført av kommunens egne ansatte.

Implementering av Utviklingsplan 2040 Oslo universitetssykehus

A-2 bisto med strategisk rådgivning og støtte til gjennomføring av endringsprosesser og organisasjonsendringer. Arbeidet inkluderte identifisering og prioritering av mål og budskap, operasjonalisering av strategien, og effektiv kommunikasjon. Konsulentene involverte ansatte gjennom workshops, presentasjoner for ledergrupper, tekstarbeid og visualisering. Innsatsen sikret at ‘Utviklingsplan 2040’ ble godt forankret i organisasjonen og støttet virksomhetens overordnede strategi. 

Utredning innen medikamentell kreftbehandling

A-2s konsulent hadde ansvar for utredning av beslutningsstøtte ved cellegiftbehandling ved hjelp av en medikamentell kreftbehandlingsløsning. Arbeidet inkluderte utredning av oppgradering av løsningen, vurdering av alternativer, og erfaring med lukket legemiddelsløyfe. Dette omfattet hele prosessen fra tilrettelegging av legemidler til administrasjon og oppfølging, med fokus på å eliminere feil gjennom tett integrasjon med ulike systemer.

Prosjektleder for utredning, anskaffelse og implementering innen nevrologi (Regionalt EEG-system)

A-2s konsulent hadde rollen som prosjektleder for erstatning av EEG-programvare og utstyr. Oppgaven inkluderte planlegging og gjennomføring av anskaffelse, samt etablering av systemet i drift. Målet var å støtte regional utvikling, økt samhandling rundt pasientforløp, og effektiv utnyttelse av spesialistkompetanse. Arbeidet krevde tett dialog med innkjøp, fag og IKT på strategisk og operativt nivå.

Tjenester innen informasjonssikkerhet (Sikkerhetsarkitektur, IAM)

A-2s konsulent leverte sikkerhetsrådgivning i to sentrale programmer for informasjonssikkerhet og tilgangsstyring. Arbeidet inkluderte utvikling og implementering av tilgangsstyring og sikkerhet i regionale og nasjonale prosjekter, samt utvikling av styringssystemer for IAM. 

Prosjektledelse ny IT-infrastruktur for Rettstoksikolog

A-2s konsulent tok over prosjektet for erstatning av gamle løsninger med moderne infrastruktur. Arbeidet inkluderte gjenoppbygging av tillit og kommunikasjon mellom partene, løsning av tekniske problemer, opprettelse av ny prosjektorganisasjon, og sikring av prosjektets verdi og måloppnåelse. Prosjektet ble levert på tid, med resultater som overgikk forventningene. 

Løsningsarkitekt for identitets- og tilgangsstyring (ISOP)

A-2 bisto med utvikling av en helhetlig IAM-løsning og tjeneste, med fokus på informasjonssikkerhet for tilgang til pasientinformasjon. Arbeidet inkluderte arkitekturrådgivning, dokumentasjon, og kravstøtte til leverandører som brukte IAM-tjenestene. 

Arkitekturbistand til Helseplattformen

Helseplattformen er et program med ansvar for anskaffelse, innføring og gevinstrealisering av en ny elektronisk pasientjournal for helsetjenesten i Midt-Norge, som inkluderte 800 000 innbyggere. A-2 spilte en sentral rolle i dette prosjektet, som var et av de største innen offentlig forvaltning og helse. 

A-2 har bistått med: 

Seniorrådgiver - Ansvarlig virksomhets- og informasjonsarkitekt

A-2s konsulent var virksomhetsarkitekt med ansvar for informasjonsforvaltning, grunndata og kodeverk. Han etablerte nødvendige arkitekturrammeverk og metodikker, og ga råd og avklaringer. Hans oppgaver inkluderte kravstilling og evaluering innen prosess- og funksjonell arkitektur, samt design, applikasjons-, integrasjons- og informasjonsarkitektur, inkludert master data management. Under planlegging og gjennomføring ledet han målbildeprosess og overordnet gap-analyse på teknisk løsning. I implementeringsfasen hadde han ansvar for informasjonsarkitekturen. 

Seniorrådgiver - Ansvarlig arkitekt for datamigreringsløsning

A-2s konsulent utformet målbilde– og gapanalyse og implementerte løsningskonsept for migrering av data fra flere systemer. Systemene inkluderte både kommunal- og spesialisthelsetjenesten, med ulike datadefinisjoner og kodeverk, noe som kompliserte arbeidet. Han etablerte arkitekturrammeverket for migreringen, tilrettela for automatisk overføring og utarbeidet manuelle rutiner for avvik og spesiell håndtering. I dette arbeidet benyttet han RPA og enkle KI-baserte metoder for å håndtere store og ustrukturerte datamengder. Flere ressurser ble involvert for å komplettere kapasiteten. 

Seniorrådgiver - Ansvarlig arkitekt Master Data Management

A-2s konsulent etablerte en Master Data Management (MDM) løsning ved hjelp av SQL Server og Master Data Services, for å forvalte grunndata som adresseinformasjon og register over enheter i spesialisthelsetjenesten. Dette arbeidet, som tidligere ble gjort manuelt i Excel, ble automatisert og møtte stor interesse blant applikasjonsutviklere og dataansvarlige. Konsulenten bidro aktivt i diskusjoner rundt vedlikehold og forvaltning av løsningen, samt dokumentasjon. Han produserte også store og komplekse XML-filer for rapportering til Norsk pasientregister (NPR) ved hjelp av innovative metoder med SQL server og SSIS. 

Ønsker du tilgang til dyktige konsulenter for å bistå med digitalisering, økt samhandling, endringsledelse eller annen rådgivning?

Ta kontakt med Tor Lahlum for informasjon om hvordan du kan bruke disse rammeavtalene for å få tilgang til kompetansen du trenger.
Picture of Tor Lahlum

Tor Lahlum

Markedsansvarlig for helse
tor@a-2.no, 909 86 467

Jobbe i eller med A-2?

Ønsker du å bli en av våre 50 rådgivere i A-2, og samtidig del av vårt unike leverandørnettverk med til sammen ca. 3 500 rådgivere?
Les mer om jobb i A-2 her.